ANAL FİSSÜR
Anüs bölgesi yapısı ve bulundurduğu çok sayıdaki sinir uçları ile oldukça hassas yapıdadır. Özellikle tuvalet alışkanlıklarımızdaki değişiklikler (uzun süreli kabız veya ishal) ile bu hassas bölgede yırtılmalar meydana gelebilir.
Oluşan yırtılmalar ile makat ve çevresinde ağrı, acı gibi olumsuzluklar hissetmeniz çok normaldir. Dışkılama düzeninize ait problemler devam ettikçe oluşan çatlakların iyileşmesi güçleşecektir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda çekinmeden doktora başvurmanız tedavi sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Dışkılama esnasında sanki cam batıyor!
Anüs bölgesinde oluşan çatlak veya yırtıklar sonucu dışkılama sırasında cam parçasına benzer keskin bir acı hissedebilirsiniz. Çatlağın boyutuna göre kanamaların görülmesi de yüksek bir ihtimaldir. Bu durumun uzun süreli seyretmemesi adına erken evrede tanı ve tedaviyi önermekteyim.
Tuvalete gitmekten kaçınıyorum!
Yaşamış olduğunuz durum, tuvalet alışkanlıklarınızın değişimine ve tuvalete gitmekten kaçınmanıza sebep olur ancak tuvalete gitmemeniz kabızlık oluşumuna ve oluşan kabızlığın şiddetini artırmaya sebep olur. Bu da anal fissürün iyileşmesi önünde engel teşkil eder.
Cam batması dışında ne gibi belirtiler anal fissüre işaret eder?
Anal fissür yaşayan tüm bireylerde belirtiler hemen hemen aynıdır fakat çatlak ve yırtılmaların boyutuna göre belirtilerin şiddeti farklılık gösterebilir.
Dışkılama sırasında yırtılma ve çam parçası çıkarma hissi
Makat ve çevresinde ağrı, şişlik
Kanama veya çamaşırda görülen lekelenmeler
Dışkılama güçlüğü
Kaşıntı ve tahriş
gibi belirtiler ile karşılaştığınızda lütfen çok gecikmeden bir uzmana başvurun.
Anal fissür mü hemoroid mi? Nasıl anlayacağım?
Anal fissür ve hemoroid belirtileri sıklıkla aynı seyreder ve hastalar bu iki hastalığı karıştırabilmektedir. Bu iki hastalığın ayrımının yapılmasında önemli olan hastanın öyküsü ve muayene, tetkik bulguları ayırıcı unsurlardır.
Neden anal fissür problemi yaşıyorum?
Uzun süreli kabızlık veya ishal ya da ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları anal fissürü tetikler. Ancak herhangi bir sebep olmaksızın da anal fissür problemi yaşayabilirsiniz.
Anal fissür oluşumuna neden olan bir diğer etmen ise dışkının sert yapılı olmasıdır. Burada lifli gıdaların az tüketilmesi, yetersiz sıvı alımı ve tuvalet ihtiyacının ertelenmesi dışkının sertleşmesine yol açar. Sertleşen dışkı, makat derisinin çatlamasına ve sonucunda anal fissür gelişimine sebep olur.
Anal fissür probleminde bağırsak ve tuvalet düzeni sorgulanmalıdır…
Makatta çatlak ve ağrı şikayeti ile başvuran hastalarımızın detaylı olarak tıbbi öyküsünün alınmasının ardından özenle üstünde durduğumuz konu bağırsak düzeni ve tuvalet alışkanlıklarıdır. Uzun süredir devam eden ishal ve kabızlık sorunu araştırılmalı ve altta yatan sindirim problemleri, bağırsak hastalıkları saptanmalıdır. Bu araştırmalar sonucu çatlağın tedavisine ek olarak bir tedavi planı da belirlenir.
Anal fissür tedavisi nasıl yapılır?
Anal fissürün tedavisinde ilk basamak, uzun süreli kabızın belirli planlar ile ortadan kaldırılmasıdır. Peki bu planlar nelerdir? Öncelikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturmak tedavi sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Lif, en sağlıklı kaynak olduğundan dolayı lifli gıdadan zengin besinleri tüketmek bizelere yardımcı olur. Beslenme düzenine dikkat ederek dışkının kıvamının olması gereken şekle getirilmesi anal fissür sonucu oluşan yakınmaları en aza indirir. Kabızlık sorunu devam eden hastalarımıza uygun ilaç kullanımı da bu süreçte bir diğer yardımcı uygulamalar arasında yer almaktadır.
Beslenme düzeniniz harici sıvı alımınıza da dikkat etmelisiniz…
Sıcak su ile yapılan oturma banyoları çatlağa bağlı oluşan komplikasyonları azaltır…
Anal fissür problemi yaşıyorsunuz ve bunun için pratik bir çözüm arıyorsanız ‘’oturma banyosu’’ olarak adlandırılan sıcak su uygulamaları hissetmiş olduğunuz ağrı ve acı hissini azaltacaktır.
Sıcak su uygulamalarına ek olarak topikal krem ve pomadların kullanımı, ağrı kesici ilaçların alınması da şiddetli ağrılarınızı dindirecek, anal fissür çatlaklarının iyileştirilmesi üzerinde etkili olacaktır.
Beslenme düzenimi değişirdim, tedavi olmasam da olur demeyin…
Beslenme düzeninizi ve yaşam tarzınızı değiştirdiğiniz ancak anal fissür problemi hala var ise burada tedavi edilmeyip kronikleren çatlaklardan bahsedebiliriz. Tedavi edilmeyen çatlaklar ilerleyen durumlarda daha çok komplikasyona sebep olabilmektedir. Bu durumda tek seçenek cerrahi girişimler olacaktır.
Eğer sizler de anal fissür problemi yaşıyorsanız çok geciktirmeden mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelisiniz. Gerekli muayene ve tanı sonrası planlanan tedavi sürecinize uymalısınız…