GÖBEK FITIĞI
Göbek fıtığının temeline bakacak olursak; göbek kordonuna kadar uzanmamız gerekir. Göbek kordonunun anomalilerine bağlı olarak göbek fıtığı gelişimi görülebilir.
Göbek fıtığını detaylıca inceleyelim…
Göbek kordonu; anne karnındaki fetüs ile anneyi birbirine bağlayan, anne ile bebek arasında kan alışverişini sağlayan yapıdır. Karındaki kas dokuları arasında bulunan küçük bir boşluğun içerisinden geçen göbek kordonu, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra kapanır. Nadir durumlarda karın duvarındaki katmanlar tamamen birleşmediğinde veya bağırsak ya da yakın bölgede yer alan yağ dokularının göbek deliği etrafındaki küçük açıklıktan çıkıntı yapması halinde göbek fıtığı meydana gelir.
Göbek fıtığı ile doğan bebekler görülse de göbek fıtığı sadece bebeklerde görülen bir durum değildir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yetişkinlik döneminde de göbek fıtığını görebiliyoruz.
Bazen herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine iyileşse de bazen tedavi ve cerrahi müdahale gerekli olabiliyor.
Bebeklik ve yetişkinlik dönemlerinde belirtiler farklı seyreder…
Bebeklerde görülen göbek fıtığı göbek deliğinin dışa doğru çıkmasıyla kendini belli ederken, yetişkinlerde bu durum farklıdır.
Öncelikle yetişkinlik döneminde oluşan göbek fıtıklarında, dışarıdan bakıldığında kolaylıkla fark edilebilen bir şişlik gözlemlemekteyiz. Şişliğe bağlı gelişen ağrı, kişinin günlük aktivitelerini kısıtlayıcı özelliktedir.
Ancak, göbek fıtığını göremediğimiz durumlar olduğunu da unutmamalıyız.
Küçük fıtıklar da ciddi ağrı ve riskli komplikasyonlar oluşturabilir…
Fıtık, çoğunlukla kişinin fark edebileceği boyutta oluşur fakat, oluştuğu yerde kendine rahatlıkla yer bulabilecek boyutta ise ağrıya rağmen görünür bir şişlik oluşturmaz. Çok küçük gelişen fıtıklarda da bağırsaklar bu alana girip hastada ciddi ağrı ve komplikasyonlara sebep olabilir.
Dolayısıyla, yetişkinlik döneminde görülen fıtığın boyutu küçük olsa bile uygun yaklaşımlar ile tedavi edilmelidir.
Yetişkinlik döneminde neden göbek fıtığı ile karşılaşıyoruz?
Yetişkinlik döneminde görülen göbek fıtıklarının en önemli nedeninin karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye yaptığı çok fazla baskı olduğunu söyleyebiliriz.
Bu baskıya neden olan unsurlar; fazla kilolu olmak, karın cerrahisi geçirmiş olmak, sık hamilelik, çoğul gebelik, karın boşluğunda aşırı sıvı birikimi, kalıcı ve şiddetli öksürüklerdir. Aynı zamanda ani eğilip kalkmak, ağır sporlar yapmak, hızlı kilo alıp vermek ve kronik kabızlık da karın içi basıncını artırdığından göbek fıtığına neden olan unsurlar arasında sayılabilmektedir.
Göbek fıtığı teşhisinde fiziksel muayene çok önemlidir…
Göbek fıtığı teşhis edilirken çoğunlukla hastanın öyküsü ve fiziksel muayene yol göstericidir. Hekim tarafından yapılan bu muayene sırasında göbek fıtığı tespiti ve fıtığın sıkışmış olup olmadığı kontrol edilebilmektedir. Fıtığın net şekilde incelenebilmesi için ultrason ve röntgen gibi tıbbi görüntüleme tekniklerinden de yararlanılmaktadır.
Yapılan tüm muayeneler sonrası haftaya uygun tedavi planı bir an önce başlatılmalıdır!
Peki göbek fıtığında tedavi şekli nedir?
Göbek fıtığı tedavisinde, günümüzde en sık önerilen ve güvenli olan yöntem yama tekniğidir. Yama tekniği ile fıtığın tekrarlama oranı düşürülmektedir. Ancak, büyüyen ve riskli komplikasyon oluşturan fıtıklarda açık veya kapalı cerrahi girişimleri önermekteyiz.